ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΟΛΟΥ

·      Βρισκόμαστε στο Βόριο τμήμα του Βόλου, στους πρόποδες του μαγευτικού Πηλίου, κάπου εκεί ανάμεσα σε δένδρα και νεόκτιστα σπίτια βρίσκετε και ο Ναός της ενορίας μας, που αποτελεί στολίδι για την περιοχή.
   Ο Ναός μας τιμάτε στην μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.
      Ο Άγιος Γεώργιος καταγόταν από τα μέρη της Καππαδοκίας και από επιφανές γένος Χριστιανών. Γεννήθηκε περίπου το 275 μ.Χ.  Ο Πατέρας του ο Γερόντιος μάλιστα πέθανε μαρτυρικά για τον Χριστό. Η μητέρα του, η Πολυχρονία, καταγόταν από τα μέρη της Παλαιστίνης.
      Όταν ο Γεώργιος έγινε 18 χρονών, στρατεύθηκε  στον ρωμαϊκό στρατό. Αν και νέος στην ηλικία, διεκπεραίωνε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις τέλεια. Όλοι τον θαύμαζαν για το παράστημά του. Γι’ αυτό, γρήγορα τον προήγαγαν σε ανώτερα αξιώματα και του έδωσαν τον τίτλο του κόμητος. Συνέβη, όμως, την εποχή εκείνη ο Διοκλητιανός να κηρύξει μεγάλο διωγμό κατά των Χριστιανών. Ο Γεώργιος ήταν 28 χρονών και χωρίς δισταγμούς ομολόγησε την πίστη του, παρά τα αξιώματα που του είχαν δώσει, ο Διοκλητιανός δεν το περίμενε και έφριξε για την στάση του Γεωργίου.
      Τότε άρχισε για τον Άγιο μια σειρά φρικτών βασανιστηρίων, αλλά και θαυμάτων, που έφεραν πολλούς ειδωλολάτρες στην Χριστιανική Πίστη. Αφού  τον λόγχισαν, ξέσκισαν τις σάρκες του με ειδικό τροχό και μαχαίρια. Έπειτα , τον έριξαν σε λάκκο με  βραστό ασβέστη και κατόπιν τον ανάγκασαν να βαδίζει με πυρωμένα μεταλλικά παπούτσια.  Από όλα αυτά ο Θεός τον κράτησε ζωντανό και έγινε αιτία να εξευτελιστούν τα είδωλα και οι εκφραστές τους. Τέλος, τον αποκεφαλίζουν προσευχόμενο. Κατά την Εκκλησία μας , ο ένδοξος αυτός μεγαλομάρτυρας είναι ο μαργαρίτης ο πολύτιμος, αριστεύς ο θείος, ο λέων ο ένδοξος, ο αστήρ ο πολύφωτος, του Χριστού οπλίτης, της ουρανίου στρατιάς ο συνόμιλος.
      Αυτού λοιπόν του μεγάλου Αγίου της Εκκλησίας μας τιμάτε, ο Ναός μας ο οποίος κτίστηκε τα έτη 1957 έως 1959, πάνω στα ερείπια παλαιοτέρου Ναού που η ανοικοδόμησή του εικάζετε στις αρχές   του 20ου αιώνα περί τα έτη 1907-1908 με την σύσταση του Χωριού από τον οποίο πήρε και το όνομά του.
      Από τον παλαιό επιβλητικό Ναό σώζονται μόνο δυο φωτογραφίες της εποχής που καταδεικνύουν ότι ο Ναός ήταν Σταυροειδείς με τρούλο και στην μπροστινή του όψη δέσποζαν δυο Καμπαναριά. Ο Παλαιός Ναός υπέστη πολλές ζημιές  με τους σεισμούς του 1955 που έπληξαν τον Βόλο και την γύρω περιοχή.
     Έτσι προσωρινά οι λατρευτικές ανάγκες του χωριού καλύφθηκαν από το παράπηγμα που έγινε δίπλα στο Ναό και που ήταν αφιερωμένο στον Άγιο Φανούριο, το 1957 θεμελιώθηκε ο νέος Ναός και στις 13 Νοεμβρίου 1960 εγκαινιάστηκε από τον μακαριστό Μητροπολίτη Δημητριάδος κυρό Δαμασκηνό.
      Ο νέος Ναός είναι αρχιτεκτονικό πόνημα του Αρχιτέκτονα  Μηχανικού κυρίου  Γεωργίου Πολυκάρπου  και κτίστηκε με την συνδρομή των ενοριτών και τις φιλότιμες προσπάθειες του τότε εφημερίου πατρός Στεφάνου Σπύρου και των συνεργατών του επιτρόπων.
      Είναι Τρίκλιτη Βασιλική δομική, χωρίς τρούλο και στην αριστερή μπροστινή πλευρά του δεσπόζει το καμπαναριό.
      Το  εσωτερικό του ναού  είναι Αγιογραφημένο ως ένα σημείο του, με Αγιογραφίες του Αγιογράφου της Περιοχής μας κ. Ζαχαρία Καραφέρια.
      Το τέμπλο του είναι  ξυλόγλυπτο με μεγάλες ολόσωμες εικόνες έργο της αδελφότητος των Θεοφαναίων Πατέρων από τα Καυσοκαλύβια του Αγίου όρους που όμως κατάγονται από τις Πινακάτες  Πηλίου, οι εικόνες  αυτές χρονολογούνται από το 1908 και που υπήρχανε στον παλαιό Ναό.
      Στην ενορία του Αγίου Γεωργίου λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια πνευματικό κέντρο που βρίσκετε δίπλα από τον Ναό, και που κάποτε αποτελούσε σπίτι για τον Ιερέα, εκεί στεγάζονται όλες οι φιλανθρωπικές και πνευματικές δραστηριότητες της Ενορίας. Διαθέτει μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων καθώς και το Σπίτι Γαλήνης της ενορίας από το οποίο καθημερινά σιτίζονται 50 άτομα.
      Στα πλαίσια της ανάπτυξης της ενορίας στον πνευματικό και φιλανθρωπικό τομέα, η ενορία μας ανεγείρει νέο Πνευματικό Κέντρο που θα διαθέτει περισσότερες αίθουσες, αμφιθέατρο , δανειστική βιβλιοθήκη και αίθουσα ηλεκτρονικών Υπολογιστών .

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ






 

1 σχόλιο: